Sayfalar

11 Aralık 2012 Salı

MDF Tepsiyi Boyama ve Kumaş Kaplama


Aslında oturup da bir tepsi boyaması yapmak hiç aklımda yoktu, bu biraz ihtiyaçtan oldu. Eşim koltukta otururken laptopunu kucağına alıyor ve orta sehpaya ulaşmak zor olduğu için de kül tabağını, meyve suyu bardaklarını yanına koltuğun üzerine koyuyordu, dolayısıyla bu durum da beni bir parça çileden çıkarıyordu. Sonunda bir anlaşma yaptık, "bana bir koltuk sehpası al ben de bir daha koltuğa bir şey koymayayım" dedi. 

Evde zaten yeterince sehpa var bu yüzden bunu hiç düşünmedim bile. Onun yerine gidip bir hobi marketten 6,5 TL.ye mdf tepsi aldım. Bir kaç yıl önce desenini beğenip de aldığım ama sonradan modelini beğenmediğim için hiç giymediğim bir eteğim vardı. Evdeki boyalardan ona uygun olan renkleri seçtim. Ortaya bu tepsi çıktı! 


Kullandığım malzemeler;
  • Mdf tepsi
  • Pamuklu kumaş
  • "Cadence 0755 Limon Sarı" ve "Lukas 4808 Beyaz" akrilik boya
  • Mod podge outdoor (dış etkilere karşı daha dayanıklı olduğu için özellikle outdoor olmalı )
  • Akrilik mat sprey vernik
  • Fırça
  • Zımpara (ben kullanmadım)


Aslında normalde önce tepsiyi ince zımpara ile zımparalamak gerekiyor. Ben zımpara yapmaktan nefret ettiğim için bu aşamayı geçtim, zaten tepsinin yüzeyi düzgün olduğu için pek bir şey fark etmedi. Kaplama yapacağım kumaş renkli olduğu için önce beyaz akrilik boya ile bir kat astar gibi tüm tepsiyi boyadım. İyice kuruması için bir kenara aldım.


Daha sonra kumaşı düzgün bir yüzeye alarak her tarafına fırçayla mod podge outdoor sürdüm ve kuruması için bekledim. Kumaşınız çok buruşuksa önce ütülemenizde fayda var.


Mod pogde kuruduktan sonra kumaş aynı kağıt gibi çok kolay kesilebiliyor, iplikler akmıyor. Kumaşın bütün yüzeyi şeffaf bir tabaka ile kaplanıyor ve üzeri leke tutmuyor.


Sonra tepsinin kenarlarını beyaz, dış kısmını ise sarı renge iyice kapanana kadar boyadım. Boya iyice kuruyunca tepsiye kumaşı yapıştıracağım yere bolca mod podge sürdüm, kumaşı uygun ölçüde kesip buraya yerleştirdim. Kumaşın üzerine bir kaç kat daha mod podge sürdüm. Bu aşamaları fotoğraflayamadım çünkü çok geç bir saatte çabuk çabuk yapmam gerekti ama Mod Podge ile Mouse Pad Yenileme'de yaptığım uygulamanın aynısı aslında. Mod podgenin tamamen kuruması için 72 saat beklemek gerekiyor. Ondan sonra bütün tepsiyi akrilik mat sprey vernik ile 3-4 kat vernikledim. 


Mat vernikten dolayı sanki üzerinde hiç vernik yokmuş gibi görünüyor ama üzerine su damlatınca su boncuk boncuk duruyor, yayılmıyor. Bir de mat vernik mod podgenin parlaklığını ve hafif yapışkan dokusunu da tamamen örtüyor ve daha naturel bir görüntü veriyor. Benim çok hoşuma gitti, oldum olası parlak vernikleri sevmediğimden olsa gerek..

Tepsinin üzerine bir kaç kere çay döküldü, nemli bezle silince hemen temizlendi. Hatta abartıp çeşmenin altından geçirdiğim bile oldu ama ardından kuru bezle silince hemen kurudu. Yine de kumaşın köşelerden açılmaması için çok hor kullanmamak gerekir sanırım. 


Tepsiyi çok sevdiğim için eşimden çok kullanır oldum. Şimdi de evde bir tepsi kavgasıdır gidiyor, dün akşam "acaba bir tane daha mı yapsan?" dedi, yapsam mı acaba :))

2 yorum:

  1. Merhaba, mod podge ve Akrilik mat sprey vernik nereden bulabiliriz istanbul'da?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ikisini de Kadıköy'de çarşının içindeki Güven Sanat Kırtasiyesi'nden almıştım, internet üzerinden de satış yapıyorlar (http://www.guvensanat.com/), bunun dışında hobi malzemeleri satan büyük kırtasiyelerden de bulabilirsiniz. Ama Mod Podge'yi bulmak biraz daha zor, ben ilk aradığımda Güven Sanat'ta yoktu, bir kaç hafta sonra tekrar gittiğimde tesadüfen gelmiş, ben de hemen almıştım. Her zaman ellerinde olmuyor sanırım.

      Sil