Sayfalar

17 Eylül 2013 Salı

Strafor ve Keçeden Yer Minderi Yapımı



Strafordan Tv Ünitesi Paneli yaptığım zaman elimde bir kaç parça strafor kalmıştı. Aklıma bir fikir gelir, kullanırım diye bir köşede saklamıştım. Nitekim evdeki yer minderleri miladını doldurunca geçen gece bu strafor parçalarından pratik bir minder yapmaya karar verdim. 

Bu minderleri sadece evde değil, kolunuzun altına alarak çimlere oturmaya, kapı önünde çekirdek çitlemeye ya da açık hava sinemasında film seyretmeye de gidebilirsiniz. Çünkü hem çok hafif, hem de çok sevimli. Strafor zaten bir ısı yalıtım malzemesi olduğu için, zemindeki soğuğu kesinlikle geçirmiyor, keçe de sıcak tutan bir malzeme. Şimdilik bir adet yaptım ama yakın zamanda bir tane daha yapacağım çünkü yapımı gerçekten çok kolay. Dikiş dikmeye gerek kalmadan bir anda bitiyor. Çocuk odaları için de çok sevimli olur diye düşünüyorum.  



İhtiyacınız olan malzemer;
  • Strafor 
  • Montaj Yapıştırıcı (Montage Kit, yapı marketlerden bulabilirsiniz)
  • Beyaz Tutkal (ahşap tutkalı)
  • Kalın Keçe 
  • Maket bıçağı
  • Mum
  • Kesme altlığı
  • Makas
Strafor plakasından iki adet 35x40 cm. boyutunda parça kesin. Kolay kesmek için maket bıçağını mum ateşinde ısıtarak kesim yapın. Kestiğiniz parçalardan birinin üzerine montaj yapıştırıcısı sürerek bir kağıt yardımı ile iyice yayın, diğer parçayı üzerine kapatarak hafifçe bastırın ve iki parçanın birbirine yapışmasını sağlayın.


Kenarları yuvarlatmak için bir su bardağını köşelere aşağıdaki resimdeki gibi yerleştirerek keçeli kalem ile dış sınırını çizin. Yine maket bıçağını mum ateşinde ısıtarak çizdiğiniz sınırdan düzgünce kesin. Minderimizin ana hatları hazır, şimdi sıra keçe ile kaplamaya geldi.


Keçenin üzerine staforu koyarak yine dış kontürlerinden keçeli kalem ile çizin. Keçeyi kontürün dışında 1-1,5 mm. kalacak şekilde kesin. Bu şekilde diğer parça keçeyi de kesin. Alt ve üst bölümleri kaplamak için keçelerim hazırlanmış oldu. Kenarları kaplamak için, minderinizin kalınlığında keçeden bir şerit kesin ve ahşap tutkalı ile yapıştırın. Daha sonra da alt ve üst parçaları yine tutkalla strafora yapıştırın.


İşte hazır! Hem dikiş derdi yok, hem çok kullanışlı hem de çok pratik. Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle :)

3 yorum:

  1. çok güzel olmuş, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ne zamandır minder yapmayı düşünüyorum, güzel bir kendin yap projesi arıyordum. Hatta minder kılıfı dikip elimdeki straforları parçalayıp içine doldurmayı bile düşündüm, işe yarar mı bilemediğim için yapmamıştım. İyi ki yapmamışım. Bu minder hem daha pratik, hem de çok modern olmuş. Ayrıca görüntüsü de çok şık.

    YanıtlaSil