Sayfalar

10 Ekim 2012 Çarşamba

Linol Baskı Kalıbı Hazırlama



Küçükken patates baskı yapmayan yoktur herhalde. Patatesler annelerin yardımıyla güzelce oyulur, ödevler yapılır, bir kaç saat sonra ise kararmış buruşmuş patatesler ne yazık ki çöpe atılır. Ama baskı yapmanın keyfi akıllarda kalır :)

Baskı yapma fikri uzun süredir aklımdaydı. Bir gün yabancı bir sitede rastladığım baskıları görünce bir anda gözlerim parladı. Nasıl yapmış, ne kullanmış derken yoğun bir araştırma sonunda kullanılan malzemenin "linol baskı plakası" olduğunu öğrendim. Sonra da fellik fellik kırtasiyeleri dolaşmaya başladım.


Sanat ürünleri satan kırtasiyelerde çeşitli kalite ve ebatlarda linol plakaları bulmak mümkün. Linol aslında yer kaplaması olarak kullanılan linolyum adlı malzemeden geliyor. Normalde esnek ve kolay kesilebilen bir malzemedir. Fakat aldığım ilk plaka sanırım kötü kalitedeydi. Yontmak çok zordu ve o kadar uğraşmama rağmen ortaya güzel bir kalıp çıkmadı üstelik parmaklarım da bayağı bir hırpalandı.. Daha sonra başka bir kırtasiyeden linol tabaka aldım. Çok daha esnek ve yumuşak olan bu tabaka ile çalışmak da daha zevkli oldu.

Baskı kalıbı yapmak için kullanacağınız malzemeler çok basit;

Linol plaka, kazıma seti, kullanacağınız desen ve kurşun kalem.


Baskı yapacağınız desenin internetten çıktısını alın ya da serbest el ile kendiniz çizin. Arkasını kurşun kalem ile boyayarak plakanın üzerine yerleştirin. Desenin üzerinden tekrar kurşun kalem ile geçin. Linol tabakaya geçen desenin silinmemesine özen göstererek kazımaya başlayan. Kenar kontürler için ince uçlu kazıma uçlarını, içini boşaltacağınız orta kısımlar için kalın uçları kullanın.


Desenini kenarlarını yeterince kazıdıktan sonra fazlalıkları bir makas ile kesin.


Aslında bu aşamada baskı kalıbımız hazır. Fakat ben baskı yaparken kalıpları daha rahat tutmak için arkasına "montage kit" inşaat yapıştırıcı ile strafor yapıştırdım ve kenarlarını maket bıçağı ile kestim. Bu yapıştırıcıyı büyük marketlerde ve yapı marketlerde bulmak mümkün. Son derece kullanışlı ve hemen hemen her şeyi çok güçlü bir şekilde yapıştırabiliyor.


Hem linol plaka hem de strafora yapıştırmak için kullandığım yapıştırıcı suya dayanıklı olduğu için baskı yaptıktan sonra çeşmenin altında rahatlıkla yıkanabiliyor.


Kısa bir hatırlatma daha, hazırladığınız baskının nasıl sonuç verdiğini görmek için, kazıma işlemi bittikten sonra düz bir zemine bir miktar  boya koyun ve üzerinden plastik roller ile geçerek kalıbı boyayın ve bir kağıda baskı yapın. Eğer desende bozuk olan kısımlar var ise kalıptaki son rutüşları yapın. 

3 yorum:

  1. merhaba şu kısmı biraz açıklayabilir misiniz acaba ?
    "kazıma işlemi bittikten sonra düz bir zemine bir miktar boya koyun ve üzerinden plastik roller ile geçerek kalıbı boyayın"

    ne tür bir boya kullanıyoruz ? plastik roller ile geçerek derken kastedilen nedir acaba :))

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bunun ile ilgili bir fotoğraf koymadığım için pek açıklayıcı olmamış sanırım :( Bu işlem aslında baskının düzgün olup olmadığını test etmek amacıyla yapılıyor. Boya olarak akrilik boya kullanılabilir, hobi malzemeleri satan kırtasiyelerde satılıyor. Plastik roller veya sünger roller (badana yaparken kullanılan boya rulosunun minyatür hali aslında) da buralardan bulunabilir. Bir parça kartona biraz boya damlatıp roller(ya da rulo ile) kalıp boyanıyor ve boyanan kalıbı bir kağıda bastırarak desende görünen kazınmamış ve ya bozuk kazınmış yerler, tekrar kazınarak kalıpta son rötuşlar yapılıyor. Ya da daha pratik olarak, bir kartona birkaç damla boya damlatın, başka küçük bir kağıt parçasıyla boyayı iyice yayarak inceltin, kalıbı doğrudan yaydığınız boyaya batırarak kağıda baskı yapın, aynı şey :))

      Sil
    2. merhabalar size ulaşmaya çalışıyorum mail adresiniz var mı yazabilir misiniz buraya acaba?

      Sil