Sayfalar

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Strafordan Tv Ünitesi Paneli Yapımı


Terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali evim bir türlü bitmiş bir hale gelemiyor. Eve taşınırken 2 aylık kısa bir süre içinde evin tadilatını yaptırıp içine girmek zorunda kaldığımız ve tam da bu dönemde gece yarılarına kadar ofiste çalıştığımdan dolayı bir maraton şeklinde geçti bu süreç. Aynı gün içinde, hem beyaz eşyalara, hem oturma grubuna, hem de parke-boya renklerine karar vermek zorunda kaldım. Mutfak dolaplarını öğle arasında alıp, ofise gidip çalışmaya devam ettim. Bazı mobilyaları kendim tasarlamıştım fakat kısıtlı zaman olduğu için yaptırmaktan vazgeçip hazır aldım. İşte Tv ünitesi de bunlardan biri.




Televizyon duvara monte olduğu için kabloların açıkta durması beni çileden çıkarıyordu. Önce kabloları saklayacak bir şekilde MDF ya da alçıpan panel yaptırmayı düşündüm. Ama biliyordum ki bir süre sonra bu panelden sıkılıp başka tasarımlar yapmaya başlayacaktım. Üstelik de hem ev batacak hem de duvarlarda dünya kadar delik açılacaktı. Bu yüzden gerektiğinde zarar vermeden kolay sökülen ve üzerinde çeşitli değişiklikler yapılmasına izin veren esnek bir panel tasarladım.

Evimin yanındaki nalburda gördüğüm strafor levhalara takıldı gözüm, bunlardan marangozluk işi ve kas gücü gerektirmeyen, ucuz ve hafif bir tv ünitesi yapmak mümkün müydü? Cevap; evet!

Malzemeler:

  • Strafor levha
  • Beyaz tutkal
  • L köşebent
  • Maskeleme bantı
  • Zımba tabancası
  • Montaj yapıştırıcısı
  • Sac makası
  • Cetvel, kalem
  • Maket Bıçağı
  • Kanvas kumaş 

Yapımı:

Yemek masasının üzerine büyük bir mdf koyarak bunu kesme altlığı olarak kullandım. Straforları iki ucundan cetvel ile ölçerek mum ateşinde ısıtılmış maket bıçağı ile kestim. Cetvelin boyunun yetmediği yerlerde, kesme çizgisini çizmek için kenarı düzgün olan başka bir starforu cetvel gibi kullandım.


Kestiğim parçaları tutkalla yapıştırdım, sabitlemek için maskeleme bantıyla üzerinden geçtim, gerekli gördüğüm yerlerde zımba tabancasıyla zımbalayarak destekledim. Yapıştırıcının iyice kuruması için 1 gece bekledim. Sağlamlaştırmak için gerekli gördüğüm yerlere parçalar ekleyerek iskeleti stabil bir hale getirdim. Kenarların çarpmalarda ezilmemesi için dış köşelerine montaj yapıştırıcısı ile köşebent yapıştırdım. Köşebentleri ölçülerine göre kesmek için sac makası kullandım.


Böylece strafordan iskeletim oluşmuş oldu! Sıra geldi kaplama işlemine. Bir straforu kaplamanın en kolay yolu herhalde kumaş kullanmaktır. Tam da bu sırada koltuk kaplamalarını değiştirdiğim için aynı kumaşın düz rengini alarak kaplamak için bunu kullandım. Fakat kullandığım kumaş açık renk olduğundan dolayı, straforun yeşil rengi alttan görünecekti, bunu önlemek için ön yüze saten alçı ve tutkalı yoğurt kıvamın getirerek bir kat sürdüm. Astar boya gibi oldu.


Kumaşı önce yıkayıp ütüledim. İskeleti yere yatırarak üst kısımdan zımba tabancası ile kaplamaya başladım. Sonra iskeleti dikip duvara dayayarak kenarları, ortadaki boşluğu ve en son da alt kısmı kapladım.


Orta bıraktığım boşluk televizyonun çerçevesiyle aynı boyuttaydı bu yüzden televizyonu hiç sökmeye gerek kalmadan paneli hafifçe esneterek etrafından geçirdim. Alt üniteyi de panele dayayınca duvara herhangi bir montaj yapmama gerek kalmadı.


Bu da buzdağının görünmeyen yüzü :)



15 yorum:

  1. bu güzel bir yapım olmuş çünkü basit malzemeler ile estetik görünümler verilebileceğini kanıtlamışsınız. (: tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Muhittin Bey, aslında hazır tüketime bu kadar alıştırılmasak hayal gücümüz ile üretebileceğimiz o kadar çok şey var ki.

      Sil
  2. İnanmıyorum bu tv ünitesi modelini kendinizmi yaptınız?

    YanıtlaSil
  3. Evet Sude Hanım, kendim yaptım :) İnanın göründüğü kadar zor değil, biraz sabır gerekiyor sadece

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, görünce inanamadım, bende aynı malzemelerle benzer bir tv ünitesi standı yaptım, sizinki de çok güzel olmuş, emeğinize sağlık.Sevgiyle kalın.
    http://bartununannesi.blogspot.com/2013/10/strafordan-tv-unitesi-yapm.html

    YanıtlaSil
  5. merhabalar tv sehpasının kendısını nereden aldınız pekı modelı guzelmıs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkea'dan almıştım, gerçekten çok kullanışlı

      Sil
  6. Eni kac cm acaba birde daha detayli anlatim olur ise bende tasarlayacagim

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar muhteşem bir fikir tam da aradığım fikir!
    Günlerce içinden çıkamadım şu tv cikintisi nasıl cikintiliktan çıkar diye :)))
    Aklınıza sağlık çok güzel bir fikir bir deneyeyim ..aslında bunu çok güzel canlı bir renge boyamak da hoş olur veya desenli kağıt ile kaplamak..süper fikir tebrikler! ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, eminim boyandığında veya desenli kağıt ile kaplandığında da sonuç harika olacaktır :))

      Sil
    2. Teşekkür ederim, eminim boyandığında veya desenli kağıt ile kaplandığında da sonuç harika olacaktır :))

      Sil
  8. XPS kansorejen madde salınımı yapıyor. EPS tercih edilse çok daha iyi olur, malum kapalı ortamda direk solunum yapılan havaya karışacak. Hele ki evde bebek varsa asla tercih etmem. Biraz araştırma yaparsanız XPS artık projelerde kullanılmıyor, fakat nedense insan yoğunluğu yüksek olan ortamlarda kullanılması engellenmiyor. Yüksek yoğunluklu EPS tercih edin. Kendi sağlığınız için.

    YanıtlaSil