Sayfalar

2 Ağustos 2012 Perşembe

Karton Bardaktan Mini Saksı


Şantiyede her gün kahve içtiğim karton bardaklara bakarken aklıma birden şöyle bir fikir geldi; madem bu bardaklar suya dayanıklı, neden saksı olarak kullanmayalım?

Altınoluk'taki bahçeden köküyle aldığım kekik, nane, fesleğen gibi baharatlarımı dikmek için ne zamandır güzel bir saksı arıyordum, bu yüzden zaten elime geçen her şeye "acaba bundan saksı olur mu?" gözüyle bakmaya başlamıştım. Fakat bardakları olduğu haliyle kullanmak içime sinmedi, Ege'nin mis kokulu baharatlarına yakışır bir hale gelmeleri için biraz elden geçirmek gerekiyordu.

Önce beyaza boyamayı denedim fakat 3 kat boyamama rağmen bardağın üzerindeki desenler kapanmayınca vazgeçtim. Kağıt kaplamak da iyi bir fikir gibi gelmedi. Sonuçta doğal kendir ipiyle kaplayıp üzerini de beyaz akrilik boya ile boyayınca çok hoş dokulu bir zemin elde ettim.


Malzemeler:
  • Karton bardak
  • Doğal kendir ipi
  • Beyaz ahşap tutkalı
  • Makas
  • Beyaz akrilik boya
  • Boya fırçası (kalın ve ince)
  • Renkli akrilik boya (ben kumaş boyası kullandım, evde onlar vardı)
  • Çöp şiş
  • Süslemek için çakıl taşı

Yapımı:

Bardağı ters çevirin ve dibinden ağız kısmına doğru bolca tutkal sürün. Daha sonra dipten başlayarak kendir ipini bardağa sarın. Bu arada sararken arada tekrar tutkal sürmeyi unutmayın. İp ağız kısmına gelince son bir kez daha sarın ve ipi keserek kesik ucu sarılı olan ipin altından geçirin ve 10-15 dk. kurumaya bırakın.


Kalın uçlu fırça kullanarak beyaz akrilik boyayla bardağın her tarafını iyice boyayın. 2-3 kat boyadan sonra ipin rengi tamamen beyaza dönüyor. Akrilik boyanın kuruması için bardağı 20-30 dk. bekletin.

Renkli boyalarınız ile ince uçlu fırça yardımı ile zevkinize göre şeritler yaparak boyayın.




Çöp şişlerin bardağın dışında kalacak olan kısmını yine beyaz akrilik boya ile boyayın kurumaya bırakın.


İkinci bir karton bardağın ağız kısmını 1-2 cm.lik bölümünü beyaza boyayın ve altına bir iki tane delik açın. İçine bitkinizi dikin ve hazırladığınız saksının içine oturtun.



Çöp şişleri bardağın kenarlarından toprağa batırın ve diktiğiniz bitkinin dallarının çöp şişlerin içinde kalmasını sağlayın. Toprağın üzerine 3-4 tane çakıl taşı koyarak süsleyin.


Bitkinizi sularken sadece dibinden su verin, fakat sürekli suyun içinde kalmasına izin vermeyin, sabah sulamışsanız ve eğer akşam dibinde hala su varsa bu suyu dökün.

2 yorum:

  1. Bende yaptım sizin gibi, çokta güzel oldu.Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Güzel günlerde kullanmanız dileğiyle, emeğinize sağlık :)

      Sil